Handhaving van het verschil
oktober 29, 2017
Grondige Reiniging
oktober 30, 2017
Show all

Charles Spurgeon nam het evangelie serieuzer dan hij zichzelf nam. Spurgeon geloofde in de woorden “een lach is nog geen zonde” (Autobiography 3:56) en het was volgens hem ‘een mindere misdaad om een mensen een lach op het gezicht te brengen dan een half uur diepgaande slaap’ (Autobiography 2: 155).

Hier volgen enkele komische uitspraken van Spurgeon:

1 ‘Roep naar me wat je wilt, maar roep me niet te laat voor het avondeten.’ The Salt Cellars 1:95

2 “Er is moeite in alle dingen behalve bij het eten van pannenkoeken.” John Ploughman’s Pictures, p. 193

3. “Volgens de leer van de apostel,” is de man het hoofd van de vrouw. “Doe dat niet; maar wees liever de nek, dan kun je het hoofd draaien zover als je wilt. ‘Autobiography 3:348

4 ‘De prediker die zich door zijn [spiegel] laat leiden, zal een paar domme meiden behagen, maar God of de mens zal het niet lang met hem uithouden.’ John Ploughman’s Talk and Pictures, p. 25-26

5 De politie roepen

Spurgeon preekde ooit voor een grote menigte in Islington. Tijdens zijn preek stopte hij en zei: “Er zijn twee personen in de buurt van de deur, als ze zich niet beter gedragen, moet ik de politie vragen om ze te verwijderen” (Stevenson, Schets van het Leven en Ministerie van Eerw. Charles Spurgeon, p. 29).

6 Een pijnloze tandarts behandeling. . .

Toen Spurgeon 54 was, viel hij tijdens een afdaling van een marmeren trap in zijn hotel in Frankrijk. De prediker heeft in de lucht een “dubbele salto” gemaakt voordat hij hard op de grond landde. Nadat hij zijn tanden verloor, stond Spurgeon op zijn voeten en zei dat de hele handeling ‘een pijnloze tandarts behandeling’ was geweest (autobiografie 4: 222).

7 Een fles in de zak. . .

Spurgeon zag eens een man die een fles jenever in zijn kerk had. Tijdens zijn preek heeft hij de man aangesproken door naar hem te wijzen en te zeggen: ‘Zelfs die man in de galerij staat met een fles jenever in zijn zak, kan gered worden’ (Ellis, Charles Haddon Spurgeon, pp. 71-72).

8 Een domme agnosticus. . .

Een agnosticus zei eens: ‘Ah! Meneer Spurgeon, ik ben het niet met je eens over religie; Ik ben een agnosticus. ‘ Spurgeon antwoordde: ‘Ja! [Agnosticus] is een Grieks woord, en de exacte vertaling is onwetend; als u die titel wilt claimen, bent u van harte welkom om dit te doen” (Autobiography 3:360).

9 Jagen op een hert

Spurgeon vroeg eens aan een vriend om een hert dat hij in de verte zag neer te schieten met zijn geweer. Zijn vriend vertelde over de jacht: “Ik. . . trok rustig achter de bomen voor hem tot ik binnen veertig meter van het dier kwam, schemerig als het was was, begon ik te twijfelen, en ik ontdekte al snel dat het dier van brons was. ‘ Hij voegde eraan toe: ‘Ik heb me omgedraaid en keek naar de heer Spurgeon en die begon uit alle macht loeihard te lachen’ (Autobiography 3:357)

Send this to friend

Spring naar werkbalk