Al de dagen van zijn leven – C.H. Spurgeon
februari 14, 2016
Hem zij de heerlijkheid – C.H. Spurgeon
februari 15, 2016
Show all

Doop in plaats van besnijdenis, doet u nog steeds mee?

De Vervangingsleer


In het begin was Augustinus (354-430) qua opvattingen ook een pre-millenialist. Na verloop van tijd echter verwierp ook hij het idee van een letterlijk, duizendjarig, rijk en ging ook hij werken vanuit de allegorische opvattingen. Hij interpreteerde de Schrift zodanig dat het amillenialisme werd geboren. In zijn boek “De civitate Dei” (Over de stad Gods) onderwees Augustinus dat de Kerk het duizendjarig rijk vertegenwoordigde, een vergeestelijking of ‘allegorische uitleg’ derhalve, en dat het millennium was begonnen bij Christus’ eerste komst Hierdoor kwam de opvatting in de wereld dat de kerk de plaats van Israël met betrekking tot de verbondsbeloften ingenomen had. Het verbond met Israël werd dus op een geestelijke manier met de kerk voortgezet, dit is de zogenaamde vervangingstheologie. Vanuit deze gedachte is het niet vreemd dat, zoals in Israël het verbond door middel van de besnijdenis van ouder op kind overging, nu dat verbond door de doop overging van ouder op kind. Deze vervangingsleer is een belang rijke voedingsbodem geweest voor de ontwikkeling van de kinderdoop en heeft ook zijn uitwerking in het Doopformulier, waarin gesteld wordt dat de doop in plaats van de besnijdenis is gekomen.

In de kerken die de kinderdoop hanteren, kent men de zogenaamde doopformulieren, waarin staat, dat de doop de plaats inneemt van de besnijdenis als handeling waardoor dat kind deel uitmaakt van het verbond. Het dopen van baby’s is dus gebaseerd op de vervangingsleer, het idee dat de kerk in de plaats van Israël zou zijn gekomen. Nergens in de Bijbel vinden wij een bewijs voor deze stelling. Integendeel! De vervangingsleer is puur gebaseerd op antisemitisme en heeft door de eeuwen heen veel ellende veroorzaakt!

Vervangingsleer voorbij maar wat nu
€19,95
7 - 8 dagen
Klik om dit product bij bol.com te kopen

 

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutralarrowshockunamusedcooloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Inschrijven  
Abonneren op