Kerkelijke keurmeesters
december 16, 2015
Gemoedstoestand van pas overtuigde zielen
december 23, 2015
Show all

Timotheüs besneden, Titus niet.

Besneed Paulus Timotheüs om te laten zien dat besnijdenis echt geen waarde had?

Nee, zeker niet! In Hand 16, liet Paulus Timotheüs besnijden, Paulus, die zo fel tegen de besnijdenis van de gelovige uit de heidenen was? Hoe kan dat? Wel, omdat de moeder van Timotheüs een Jodin was! Zo was naar de wet Timotheüs ook een Jood, een Jood die zich niet liet besnijden zou uitgeroeid moeten worden. En in Handelingen 21 lezen we dat alle apostelen, inclusief Paulus, ervan overtuigd waren dat Joodse christenen hun kinderen moesten laten besnijden.

Abraham ontving het teken der besnijdenis als het zegel der gerechtigheid door het geloof, dat hij in zijn onbesneden staat bezat. Zo kon hij een vader zijn van alle onbesneden gelovigen, opdat hun de gerechtigheid zou worden toegerekend, en een vader van de besnedenen, voor hen namelijk, die niet alleen uit de besnijdenis zijn, maar die ook treden in het voetspoor van het geloof, dat onze vader Abraham in zijn onbesneden staat bezat!” (Romeinen 4:7-12). – Ook hier wordt duidelijk aangegeven, dat er sprake is van zowel besneden alsook onbesneden gelovigen in de gemeente van Yeshua, zonder eerst te eisen dat ook zij besneden zouden moeten worden.

De enige keer dat wij in het hele Nieuwe Testament tegenkomen dat er ook een Griek besneden werd, en dan nog door Sha’ul (Paulus) eigenhandig, was in Handelingen 16:1-3 bij de roeping van Timothéüs, maar daar staat wel nadrukkelijk bij vermeld, dat hij een Joodse moeder had en derhalve dan ook ter wille van de Joden besneden werd omdat hij halachisch* gezien Joods was.

(halachisch*Joods volgens de Joodse wet)

 

 

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutralarrowshockunamusedcooloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Inschrijven  
Abonneren op